Το πρώτο μας animation.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος των εικαστικών, οι μαθητές και των τριών τμημάτων της ΣΤ΄τάξης δοκίμασαν για πρώτο φορά να φτιάξουν το δικό τους stop motion animation. Επιλέγοντας αδιάφορα αντικείμενα, τους έδωσαν κίνηση, τα φωτογράφησαν και στο τέλος με τη βοήθεια ενός προγράμματος του υπολογιστή, παρήχθει το βίντεο. Τα προβλήματα αρκετά, ικανά να μας ανατροφοδοτήσουν ώστε το επόμενο να βγει αρτιότερο. Ενδεικτικά αναφέρω:

1. Εμφάνιση του χεριού που πατούσε το κουμπί για τη λήψη της φωτογραφίας.
2. Κόψιμο των αντικειμένων από το πλάνο μας. (δεν είναι αναγκαστικά κακό, αρκει να το έχουμε επιλέξει)
3. κόψιμο της κίνησης των αντικειμένων από το πλάνο (ούτε αυτό είναι αναγκαστικά κακό)

Η χαρά μας βέβαια τα υπερβαίνει.

Advertisements

Κατηγορίες animation stop motion

Όπως προαναφέραμε, το stop motion animation είναι η τεχνική μέσα από την οποία η συνεχής αλληλουχία στατικών εικόνων που καταγράφουν κίνηση, δημιουργεί μια σπασμωδική αίσθηση αυτής της κίνησης. Ο ρυθμός προβολής αυτών των εικόνων μπορεί να είναι από 12-15 εικόνες το δευτερόλεπτο (fps). Ο βασικός τρόπος να ορίσουμε τις κατηγορίες στο stop motion, είναι το υλικό μέσα από το οποίο θα “στήσουμε” τις σκηνές μας. έτσι υπάρχουν stop motion με πλαστελίνες, κολλάζ, σχέδιο σε χαρτί, μαυροπίνακα και ασπροπίνακα, αλεύρι, έτοιμα αντικείμενα, μεικτά υλικά αλλά και με ανθρώπους σε φυσικό χώρο (pixilation).

Ας δούμε ορισμένα παραδείγμτα, καλή θέαση:

Πλαστελίνες

“Corpse Bride” του Τίμ Μπάρτον (σκηνοθέτης)

<p><a href=”https://vimeo.com/14114700″>Corpse Bride</a> from <a href=”https://vimeo.com/user3918680″>mark waring</a> on <a href=”https://vimeo.com”>Vimeo</a&gt;.</p>

Κάρβουνο σε χαρτί

William Kentridge on his process (εικαστικός καλλιτέχνης)

Με αλεύρι

Με κολλάζ

Με κιμωλία σε μαυροπίνακα

Με μαρκαδόρο σε ασπροπίνακα

Με ανθρώπινο σώμα και φυσικό χώρο